Over drie weken gaan we iets spannends doen. We gaan van eind augustus tot eind november een wandeling maken van Castricum aan Zee naar Narbonne Plage (Zuid-Frankrijk). Volgens Google Maps is de afstand ca. 2350 kilometer. Sjaak heeft drie maanden onbetaald verlof genomen en Keeke neemt een tussenjaar van haar studie Natuurgeneeskunde. In dit artikel vertellen we waarom we dit gaan doen en hoe we ons voorbereid hebben.
Waarom deze wandeltocht?
We willen graag ervaren hoe het is om drie maanden buiten te leven en veel te bewegen. Wij denken dat ons lichaam daarvoor gebouwd is. Ook vinden we het fijn om tijd met elkaar en ons hondje Rosa door te brengen en ons wat meer bezig te houden met de primaire levensbehoeften zoals eten, drinken en slapen. We hopen in ons lichaam te zakken en vanuit de beweging rust te vinden. We willen graag weten hoe sterk en vindingrijk we zijn. We hebben nog geen idee hoe het gaat zijn, we zien deze reis als een oefening. Tijdens deze reis hebben we in ieder geval andere dingen om ons druk om te maken dan thuis!
Waarom Narbonne?
Veel mensen vragen ons of we een bestaande route of pelgrimstocht gaan lopen. Dit gaan we niet doen. We willen graag van huis uit vertrekken en hebben een aantal adressen onderweg van mensen die we willen bezoeken. Daarom heeft Sjaak een eigen route gemaakt, die we in het dagelijks taalgebruik steeds ‘Lange Reis’ noemen. We hebben een paar keer nagedacht over een andere naam, maar de reis blijft ‘Lange Reis’ heten. Narbonne is een stadje aan de Franse kust, tegen Spanje aan, en Keeke is er in 1998 ooit geweest. Het was het eerste stadje dat in ons opkwam omdat het zo zuidelijk ligt.
Afbeelding: Van Castricum aan Zee naar Narbonne Plage
Hoe ziet de route eruit?
Op de eerste dag lopen we van Castricum een rondje naar het strand, dit is ca. 15 kilometer. Hierdoor loopt de wandeltocht van de kust van de Noordzee naar de kust van de Middellandse Zee. Na onze strandwandeling slapen we nog één keer in ons eigen bed. De volgende dag vertrekken we ‘echt’ en lopen we in drie dagen naar onze vriendin in De Bilt. Drie dagen later hebben we een pauzedag (gezellige neven- en nichtendag in Tiel waar we een dagje gaan kanoën en klootschieten). Na onze pauzedag is het twee dagen lopen naar de dochter van Keeke in de buurt van Oirschot, waar we op de verjaardag van Keeke zullen slapen. Hierna lopen we via België naar Maastricht, waarna we Nederland via de GR5 verlaten. Via Luxemburg lopen we naar Frankrijk. Dit zijn flinke stukken lopen. Hierna maken we de splitsing naar de GR7 en zal het landschap wat ruiger worden. Als we de Pyreneeën naderen, moeten we een keuze maken of we een bocht gaan maken naar onze vrienden die in een klein dorpje aldaar wonen. Als dat niet meer lukt, steken we rechtstreeks door naar Narbonne, waar we in de laatste week een appartement hebben gehuurd voor 4 nachten. Na 2 nachten zal ook de dochter van Keeke met haar hondje arriveren, we spreken dan af op het strand van Narbonne Plage. We zullen gezamenlijk in haar auto weer naar Nederland rijden. Sjaak heeft de hele route in Google Maps én op zijn GPS gezet en heeft alle supermarkten en campings onderweg gemarkeerd. Ook heeft hij enkele alternatieve routes uitgewerkt. Hij heeft een Excel bestand uitgeprint met alle tracks, dorpjes, campings en supermarkten die we tegen gaan komen, zodat we indien nodig de richtingaanwijzers naar de dorpjes kunnen volgen en weten of we nog een beetje ‘op schema lopen’.
Hoe hebben we ons voorbereid?
Afgelopen winter kregen we het idee om deze reis te gaan maken. We hebben toen meteen tegen elkaar gezegd: Het belangrijkste is dat we dit fysiek aankunnen. Spullen kunnen we kopen of lenen, maar ons lichaam kunnen we niet vervangen. We wandelen altijd al veel, maar hebben nu ingezet op extra wandeltochten, zoals jullie in de andere artikelen kunnen zien. Ook hebben we geoefend met het lopen met een zware rugzak. We zijn behoorlijk fit maar hebben nog wel wat kwetsbaarheden. Dankzij de Rolfing-behandeling is het verantwoord om de reis te gaan maken. De komende weken zet Keeke nog in op soepelheid en volgt extra yogalessen en we proberen iedere dag een uur te fietsen. Tijdens onze reis zullen we veel van ons lichaam vragen, alleen al doordat we met een grote rugzak gaan lopen. Ook het slapen op een matje in een laag tentje zal even wennen zijn. We hebben geoefend in de Vierdaagseweek en hebben er vertrouwen in. We realiseren ons dat we niet weten wat we precies gaan tegenkomen tijdens deze reis. Het is dus belangrijk dat we opgewekt en in het hier-en-nu kunnen nadenken en besluiten kunnen nemen. We zullen vast tegenslagen gaan tegenkomen waar we mentaal en praktisch mee mogen dealen. We hebben een goede reisverzekering afgesloten die speciaal voor backpackers is.
Hoe doen we dat met ons hondje Rosa?
Het ras van Rosa (Miniature American Shepherd) is gewend om veel te lopen. Sterker nog, dit hondenras heeft uitzonderlijk veel beweging nodig en daar hebben we dit ras ook op uitgezocht. Rosa is goed getraind op de lange afstanden en loopt iedere wandeltocht (behalve de Nijmeegse Vierdaagse) met ons mee. Zij heeft ook meerdaagse tochten met ons gelopen en is zowel aan warmte als aan kou en regen gewend, zij heeft een mooie dubbele vacht. Net als wij heeft zij een voorkeur voor wandeltochten van ca. 30 kilometer per dag. Rosa houdt van zwemmen en drinkt ook graag uit natuurwater dat ze onderweg tegenkomt. Zij zorgt daarin goed voor zichzelf. Natuurlijk nemen we ook water voor haar mee. We hebben haar het afgelopen jaar vers vlees en groenten gegeven zoals onze dierenarts heeft aangeraden. We hebben een budget waarmee we voor Rosa vlees kunnen halen bij slagers en supermarkten die we onderweg tegenkomen. Anders krijgt ze brokjes of blikvoer dat we onderweg kunnen kopen. Rosa houdt ook van worteltjes, banaan, appel, bladgroenten etc. We kunnen haar dus tussentijds snacks geven, als we er zelf ook van eten. Ze heeft haar eigen blauwe fleecedekentje waar ze aan gewend is. De dierenarts heeft bevestigd dat Rosa deze wandelreis zeker aankan. Een half jaar geleden heeft Rosa de Rabiës-vaccinatie gehaald bij onze dierenarts. Zij heeft hierbij extra ondersteuning gekregen middels nosoden en zij heeft geen last gehad van de prik. Voor de overige prikken heeft Rosa een titerbepaling gehad, zij heeft nog ruim voldoende antistoffen en is voor drie jaar beschermd. Het paspoort is dus volledig up-to-date.
Wat nemen we allemaal mee?
We nemen zo min mogelijk mee, we moeten het immers allemaal dragen! We hebben met de oefenwandeltochten gemerkt dat iedere kilo er één te veel is. Ook hadden we vaak na een meerdaagse tocht kleding over die we helemaal niet gedragen hadden. Keeke heeft een medium rugzak en neemt twee setjes kleding, een slaapzak, een zelfopblaasbaar slaapmatje, een grote beker met spork, twee stevige eet/drinkflessen die ook op de spiritusbrander kunnen en de spullen voor Rosa mee. Sjaak heeft een wat grotere rugzak met daarin ook de tent (ca. 2 kilo) en een kleine spiritusbrander.
De voorlopige inhoud van de rugzak van Sjaak
Aanschaf van een nieuwe tent
Eigenlijk wilden we zo min mogelijk kopen, maar afgelopen week hebben we na lang twijfelen een nieuwe tent gekocht. Het iglotentje van Sjaak was in Nijmegen door een muis aangevroten en er was ook onvoldoende ruimte voor Rosa. We zochten een vierseizoenententje omdat we in november ook nog aan het lopen zijn. Ons oog is gevallen op onderstaande B-keuze tent van Fjallraven. Van deze tent is het verfbad niet helemaal goed gegaan en dit scheelde veel geld. De tent wordt o.a. in Zweden veel gebruikt en schijnt enorm windvast te zijn. Dit is wel een fijne gedachte omdat we soms ook in de bergen gaan kamperen.
Afbeelding: Onze Fjallraven tent
Nog drie weken thuis
Wat gaan we allemaal nog doen? De komende weken staan in het teken van vrienden en familie bezoeken en ontvangen. Keeke gaat haar verjaardag alvast vieren. We volgen nog wat yogalessen, gaan een middellange wandeling maken en zullen nog een oefenweekend naar een natuurcamping wandelen en daar een nachtje slapen. Ook staan er voor ons beiden nog twee Rolfing-behandelingen op de agenda. Verder gaan we het huis, de tuin en de volkstuin zo veel mogelijk klaarmaken voor vertrek. De zoon van Keeke zal thuisblijven en voor huis, tuin, kippen en konijnen zorgen.
Hoe gaan we verslag doen van deze reis?
In principe kunnen we via de smartphone van Sjaak artikelen plaatsen op deze website. We weten echter niet of we onderweg voldoende stroom en WiFi zullen hebben. Als het onderweg niet lukt om updates te sturen, dan zullen we na afloop van deze wandeltocht verslag doen. Onderweg houden we contact met onze ouders in Nederland en de kinderen van Keeke.
Het is voor ons een spannend avontuur en we zijn heel benieuwd wat deze reis ons gaat brengen!
(geschreven door Keeke)